Poslušajte pogovor med celicami

Foto: Žurnal24 O čem vse le klepetajo nevroni?
Profesor in znanstvenik Brian Ford je prvič v zgodovini posnel razgovor med dvema celicama preprostih organizmov.
Oglej si celoten članek

Natančneje, posnel je razgovor med dvema živčnima celicama. S tem je pokazal, da ne gre le za enostavne organizme, ki v nedogled ponavljajo preproste naloge in funkcije po načelu začni-nehaj.

Zvok razgovora, ki ga je posnel, je Ford primerjal z glasovi morskih ptic. Pravi, da je s tem demonstriral inteligenco pri preprostih organizmih, in trdi, da manifestacija mentalnih sposobnosti ni le lastnost višjih organizmov.

Mnogi preprosti organizmi so si sposobni zagotoviti svoje mesto za preživetje in se celo ubadati s tem, kako si priskrbeti hrano. Upoštevajoč vse našteto je po Fordovih besedah treba priznati, da preprosti organizmi zares sprejemajo odločitve, se prilagajajo različnim okoliščinam in rešujejo kompleksnejše probleme.

Očitno nevroni, medtem ko razmišljajo, tudi klepetajo. Ford pa še meni, da v njegovem odkritju leži bistvo človekove inteligence.

Pogovoru med celicami lahko prisluhnete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.