Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Poslušajte pogovor med celicami

O čem vse le klepetajo nevroni? Žurnal24 main
Profesor in znanstvenik Brian Ford je prvič v zgodovini posnel razgovor med dvema celicama preprostih organizmov.

Natančneje, posnel je razgovor med dvema živčnima celicama. S tem je pokazal, da ne gre le za enostavne organizme, ki v nedogled ponavljajo preproste naloge in funkcije po načelu začni-nehaj.

Zvok razgovora, ki ga je posnel, je Ford primerjal z glasovi morskih ptic. Pravi, da je s tem demonstriral inteligenco pri preprostih organizmih, in trdi, da manifestacija mentalnih sposobnosti ni le lastnost višjih organizmov.

Mnogi preprosti organizmi so si sposobni zagotoviti svoje mesto za preživetje in se celo ubadati s tem, kako si priskrbeti hrano. Upoštevajoč vse našteto je po Fordovih besedah treba priznati, da preprosti organizmi zares sprejemajo odločitve, se prilagajajo različnim okoliščinam in rešujejo kompleksnejše probleme.

Očitno nevroni, medtem ko razmišljajo, tudi klepetajo. Ford pa še meni, da v njegovem odkritju leži bistvo človekove inteligence.

Pogovoru med celicami lahko prisluhnete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.