Povečajte moč sadja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vakuumsko shranjevanje svežega sadja naj bi še povečalo moč antioksidantov v njem.
Oglej si celoten članek

Skupini znanstvenikov z biotehnološkega inštituta v Monterreyu v Mehiki je uspelo odkriti, da vakuumsko pakiranje svežega sadja poveča delež antioksidantov v njem. Ta način shranjevanja ima torej poleg zaščite pred bakterijami dodatne prednosti.

Poskusi so pokazali, da s tehniko paskalizacije (oziroma visokega hidrostatičnega pritiska) sadje ne izgubi prvotne barve in okusa, pridobi pa tudi več kot 50 odstotkov antioksidantov več. Pri poskusu s shranjevanjem avokada je ta po triminutni izpostavljenosti visokemu pritisku pridobil 40 odstotkov več luteina, 513 odstotkov več neoksantina in 284 odstotkov več karotena. Tovrstno shranjevanje ima le eno slabo lastnost; sadje namreč ob stiskanju izgubi obliko in se spremeni v kašo. Kljub temu je tako v industriji kot domači kuhinji tehnika zelo uporabna in bo ob potrditvi izsledkov raziskave v prihodnosti zagotovo zelo uporabljana.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.