Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Povečajte moč sadja

sadna solata Shutterstock
Vakuumsko shranjevanje svežega sadja naj bi še povečalo moč antioksidantov v njem.

Skupini znanstvenikov z biotehnološkega inštituta v Monterreyu v Mehiki je uspelo odkriti, da vakuumsko pakiranje svežega sadja poveča delež antioksidantov v njem. Ta način shranjevanja ima torej poleg zaščite pred bakterijami dodatne prednosti.

Poskusi so pokazali, da s tehniko paskalizacije (oziroma visokega hidrostatičnega pritiska) sadje ne izgubi prvotne barve in okusa, pridobi pa tudi več kot 50 odstotkov antioksidantov več. Pri poskusu s shranjevanjem avokada je ta po triminutni izpostavljenosti visokemu pritisku pridobil 40 odstotkov več luteina, 513 odstotkov več neoksantina in 284 odstotkov več karotena. Tovrstno shranjevanje ima le eno slabo lastnost; sadje namreč ob stiskanju izgubi obliko in se spremeni v kašo. Kljub temu je tako v industriji kot domači kuhinji tehnika zelo uporabna in bo ob potrditvi izsledkov raziskave v prihodnosti zagotovo zelo uporabljana.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.