Poznate pet steklenic?

Foto: Žurnal24 Šampanjska steklenica ima zaradi ogljikovega dioksida ojačano dno.
Ko govorimo o žlahtni kapljici, preprosto ne moremo mimo nekaterih dejavnikov, ki vplivajo na njeno kakovost. Vino namreč zaznamujejo trta, podnebje, tla in tudi steklenica!
Oglej si celoten članek

Za hranjenje in zaščito vina uporabljamo različne steklenice. Ločimo jih po barvi stekla in po obliki. Tako različne oblike pripomorejo k ohranjanju kakovosti vina. Prozorno steklo je najmanj kvalitetno, saj prepušča svetlobo. Naslednja je steklenica iz zelenega stekla, ki jo vinarji radi uporabljajo in je nekoliko kvalitetnejša od prozorne. Najbolj primerna je steklenica iz rjavega stekla, saj vino zaščiti pred svetlobo, tako pa je tudi primerna za arhiviranje vina. Za shranjevanje vina je najprimerenejši plutovinast zamašek, kar so ugotovili že v 17. stoletju. Plutovina namreč ohranja kakovost vina.

Oblike steklenic
Poznanih je pet osnovnih oblik steklenic: šampanjska, bordojska, renska, burgundska in alzaška.

Šampanjska steklenica izvira iz Francije in je posebej prilagojena tehnologiji pridelovanja penine. Ima ojačane stene in posebej ojačano dno, saj mora zadržati pritisk ogljikovega dioksida. Barva šampanjske steklenice je ponavadi temnozelena ali prozorna.

Bordojska steklenica ima zelo kratek vrat in se hitro razširi v telo steklenice. Tako kot šampanjska steklenica ima tudi bordojska ojačano dno. Steklo je večinoma temno zelene barve, če gre za rdeča vina, pri belih in rose pa uporabljajo prozorno barvo.

Renska steklenica izvira iz Porenja v Nemčiji, je ožja in ima padajoča ramena. Njena barva je ponavadi rjava, lahko pa tudi zelena.

Burgundska steklenica ima dolg vrat, ki postopno prehaja v telo steklenice. Ta steklenica je zelo razširjena, ne samo v Franciji, temveč tudi drugje po svetu.

Alzaška steklenica je nekaj posebnega, saj ima elegantno in podolgovato obliko, ki jo včasih imenujejo tudi flavta. Barva stekla je lahko zelena, rjava ali modra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.