Za hranjenje in zaščito vina uporabljamo različne steklenice. Ločimo jih po barvi stekla in po
obliki. Tako različne oblike pripomorejo k ohranjanju kakovosti vina. Prozorno steklo je najmanj
kvalitetno, saj prepušča svetlobo. Naslednja je steklenica iz zelenega stekla, ki jo vinarji radi
uporabljajo in je nekoliko kvalitetnejša od prozorne. Najbolj primerna je steklenica iz rjavega
stekla, saj vino zaščiti pred svetlobo, tako pa je tudi primerna za arhiviranje vina. Za
shranjevanje vina je najprimerenejši plutovinast zamašek, kar so ugotovili že v 17. stoletju.
Plutovina namreč ohranja kakovost vina.
Oblike steklenic
Poznanih je pet osnovnih oblik steklenic: šampanjska, bordojska, renska, burgundska in
alzaška.
Šampanjska steklenica izvira iz Francije in je posebej prilagojena tehnologiji
pridelovanja penine. Ima ojačane stene in posebej ojačano dno, saj mora zadržati pritisk
ogljikovega dioksida. Barva šampanjske steklenice je ponavadi temnozelena ali prozorna.
Bordojska steklenica ima zelo kratek vrat in se hitro razširi v telo steklenice.
Tako kot šampanjska steklenica ima tudi bordojska ojačano dno. Steklo je večinoma temno zelene
barve, če gre za rdeča vina, pri belih in rose pa uporabljajo prozorno barvo.
Renska steklenica izvira iz Porenja v Nemčiji, je ožja in ima padajoča ramena.
Njena barva je ponavadi rjava, lahko pa tudi zelena.
Burgundska steklenica ima dolg vrat, ki postopno prehaja v telo steklenice. Ta
steklenica je zelo razširjena, ne samo v Franciji, temveč tudi drugje po svetu.
Alzaška steklenica je nekaj posebnega, saj ima elegantno in podolgovato obliko, ki
jo včasih imenujejo tudi flavta. Barva stekla je lahko zelena, rjava ali modra.
122
ogledov
Poznate pet steklenic?
Ko govorimo o žlahtni kapljici, preprosto ne moremo mimo nekaterih dejavnikov, ki vplivajo na njeno kakovost. Vino namreč zaznamujejo trta, podnebje, tla in tudi steklenica!