Pozor, nevarne kreme s hormoni

Foto: Nik Rovan ljubljana08.07.08...bojana pinter...ginekologinja...klinicni...foto: nik rovan
Brez raziskav o stranskih učinkih.
Oglej si celoten članek

"Ženske opozarjamo, naj ne uporabljajo pripravkov, ki so narejeni na neznan in nezakonit način, saj bodo s tem zagotovo škodile svojemu zdravju," opozarja Bojana Pinter z Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Gre za vedno bolj popularno uporabo pripravkov in krem z bioidentičnimi hormoni, ki jih za lajšanje težav v predmenopavzi in menopavzi ženskam predpisujejo svetovalci tako imenovane pomlajevalne medicine, ki jih je uvedla hrvaška zdravnica Sanja Toljan. Ta pacientke občasno sprejema tudi v Ljubljani.

Zdravniki kršijo zakon

"V bistvu gre za prava hormonska zdravila s praktično neznano in variabilno sestavo, z neznano učinkovitostjo in predvsem neznano varnostjo," razlaga Pinterjeva. S predpisovanjem tovrstnih pripravkov zdravniki kršijo zakonodajo – zakon o zdravilih (prodaja pripravkov na spletu) in zakon o pacientovih pravicah (informiranje o stranskih učinkih).

"V zadnjem letu so se na naši kliniki že zglasile ženske z resnimi neželenimi posledicami po uporabi bioidentičnih hormonov," pravi Pinterjeva. Pogost neželen stranski učinek je predoziranje hormonov. "Zaradi predoziranja so ženske v pomenopavzi v takem hormonskem stanju kot tiste v času zdravljenja neplodnosti," razlaga ginekologinja. Opozarja, da je nanašanje kreme s hormoni že sicer težko natančno odmeriti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.