Magazin > Lepota & telo
1137 ogledov

Pozor, nevarne kreme s hormoni

ljubljana08.07.08...bojana pinter...ginekologinja...klinicni...foto: nik rovan Nik Rovan
Brez raziskav o stranskih učinkih.

"Ženske opozarjamo, naj ne uporabljajo pripravkov, ki so narejeni na neznan in nezakonit način, saj bodo s tem zagotovo škodile svojemu zdravju," opozarja Bojana Pinter z Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Gre za vedno bolj popularno uporabo pripravkov in krem z bioidentičnimi hormoni, ki jih za lajšanje težav v predmenopavzi in menopavzi ženskam predpisujejo svetovalci tako imenovane pomlajevalne medicine, ki jih je uvedla hrvaška zdravnica Sanja Toljan. Ta pacientke občasno sprejema tudi v Ljubljani.

Zdravniki kršijo zakon

"V bistvu gre za prava hormonska zdravila s praktično neznano in variabilno sestavo, z neznano učinkovitostjo in predvsem neznano varnostjo," razlaga Pinterjeva. S predpisovanjem tovrstnih pripravkov zdravniki kršijo zakonodajo – zakon o zdravilih (prodaja pripravkov na spletu) in zakon o pacientovih pravicah (informiranje o stranskih učinkih).

"V zadnjem letu so se na naši kliniki že zglasile ženske z resnimi neželenimi posledicami po uporabi bioidentičnih hormonov," pravi Pinterjeva. Pogost neželen stranski učinek je predoziranje hormonov. "Zaradi predoziranja so ženske v pomenopavzi v takem hormonskem stanju kot tiste v času zdravljenja neplodnosti," razlaga ginekologinja. Opozarja, da je nanašanje kreme s hormoni že sicer težko natančno odmeriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.