Pravilna izbira otroške obutve

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ko izbiramo prvo obutev za našega malčka, je priporočljivo vedeti nekaj osnovnih stvari o razvoju otrokovega stopala. Danes daje strokovna javnost vedno večji poudarek stališčem, ki so podprta z znanstvenimi raziskavami.Te so v celoti ovrgle nekdanje prepričanje, da otrok za pravilen razvoj stopala potrebuje trdo obutev z visokim opetnikom in podprtim stopalnim lokom.
Oglej si celoten članek

Strokovnjakinja za fizioterapijo svetuje, da za svojega malčka izberemo obutev, ki naj bo čim mehkejša, udobna, z ravnim, mehkim in prožnim podplatom, ki mu bo omogočal čim naravnejšo hojo (podobno hoji z boso nogo) in nemoten razvoj stopalnega loka ter mehanizma hoje.

Raziskave so namreč potrdile, da podpiranje stopalnega loka pri normalno razvitem otroškem stopalu nima nobenih pozitivnih učinkov, saj mora otrok loke utrditi s pomočjo mišic.

Opetnik mora biti mehak in ne sme fiksirati gležnja. Trd in visok opetnik ovira gibljivost gležnja, s čimer so moteni otrokovi ravnotežni odzivi, obenem pa daje mišicam oporo, kar ni koristno, saj omejuje mišično "delo".

Foto: Žurnal24 baby center obutev

Stopalni lok v otroškem čevlju naj ne bo podprt (privzdignjen). Raziskave so potrdile, da podpiranje stopalnega loka pri normalno razvitem otroškem stopalu nima nobenih pozitivnih učinkov, saj mora otrok stopalne loke razviti z uporabo stopalnih mišic (z obremenjevanjem stopala, s prenašanjem teže po stopalu, pri postavljanju na prstke ...). Mišicam ne smemo odvzeti naravne aktivnosti, ker s tem motimo in upočasnjujemo razvoj stopalnega loka.

Podplat naj bo raven, mehek in prožen. Takšen podplat omogoča otroku, tudi kadar je ta obut, nemoteno prenašanje teže in boljše občutenje stopala, ne omejuje mu gibanja in pozitivno prispeva k razvoju mišic stopala. Na mehkejšem podplatu se otroška hoja približuje naravni hoji (hoji z boso nogo) in tako omogoča nemoten razvoj stopalnega loka in mehanizma hoje.

Pri normalno razvitem stopalu naj bo funkcija prve obutve predvsem zaščita pred mrazom in zaščita pred drsenjem, ko se otrok postavlja na noge in dela prve korake. V notranjih prostorih lahko uporabimo nogavičke z dobrimi "zavorami", priporočljivo pa je tudi, da otrok poskusi hoditi bos.

Spodbujajmo gibanje in otrokovo samostojnost, vendar mu kljub  temu pustimo čas, ki ga potrebuje za kvaliteten gibalni razvoj.

Vaš Baby Center

Foto: Žurnal24 baby center obutev

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.