Predsednik Okornu postavil pogoj

Foto: Arhiv Fashion Week
Foto: Arhiv Fashion Week
Mitja Okorn je pred kratkim zaprosil za poljsko državljanstvo.
Oglej si celoten članek

"Ko prideš nekam v tujino, je prva stvar, ki te je naučijo, kletvice. Čeprav danes že dobro govorim poljsko, so kletvice ostale, kar pa ni več zabavno, saj izpadem kot kakšen poljski kmet oziroma štajerski čefur, ker sem iz Slovenije, torej iz 'dol'," je dejal Mitja Okorn, ki ga ravno kletvice ovirajo pri pridobitvi poljskega državljanstva: "Ker sem zaprosil za državljanstvo, mi je na pomoč priskočil prijatelj, ki je tudi predsednikov osebni prijatelj. V uradnem priporočilu je napisal, zakaj bi moral dobiti državljanstvo, predsednik pa je odgovoril, da mi ga bodo dali, a v šali dodal, da bom moral prenehati preklinjati."

Okorn je razložil, da si poljskega državljanstva želi, ker so mu Poljaki rešili življenje: "Nič mi ne bo olajšalo, čutim se Poljaka, saj so mi dali možnost, da ustvarjam, da delam to, kar ljubim. Če te možnosti ne bi imel, bi se ubil. Ko bom Poljak, bodo tudi oni ponosni, da je njihov Poljak nekaj naredil. Ker so mi rešili življenje, jim to dolgujem. Jaz že razmišljam poljsko in se počutim tako, kot ko je Andrzej Wajda dobil oskarja in rekel, da se opravičuje, da mora nagrado prevzeti v jeziku, v katerem misli, ljubi in je."

In koga ljubi Okorn? "Še vedno ljubim in vedno bom ljubil … film. Pri tem nikoli ne bo spremembe."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • zic
    17:13 15. Oktober 2013.

    kr srce me boli, ko vidim, kako ljudje s presežki tu nimajo kaj delati. Grozno. in takoj izgubljamo državljane. Mitja …

  • 17:02 15. Oktober 2013.

    grozno se počutim, da ne bo Slovenc ..ampak ga razumem in podpiram.

  • 13:27 15. Oktober 2013.

    Do njega vedno čutim spoštovanje, ker si je upal uresničit svoje sanje... Dal jajca na nakovalo in mu je uspelo. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.