Magazin > VIP
168 ogledov

Predsednik Okornu postavil pogoj

Mitja Okorn Arhiv Fashion Week
Mitja Okorn je pred kratkim zaprosil za poljsko državljanstvo.

"Ko prideš nekam v tujino, je prva stvar, ki te je naučijo, kletvice. Čeprav danes že dobro govorim poljsko, so kletvice ostale, kar pa ni več zabavno, saj izpadem kot kakšen poljski kmet oziroma štajerski čefur, ker sem iz Slovenije, torej iz 'dol'," je dejal Mitja Okorn, ki ga ravno kletvice ovirajo pri pridobitvi poljskega državljanstva: "Ker sem zaprosil za državljanstvo, mi je na pomoč priskočil prijatelj, ki je tudi predsednikov osebni prijatelj. V uradnem priporočilu je napisal, zakaj bi moral dobiti državljanstvo, predsednik pa je odgovoril, da mi ga bodo dali, a v šali dodal, da bom moral prenehati preklinjati."

Okorn je razložil, da si poljskega državljanstva želi, ker so mu Poljaki rešili življenje: "Nič mi ne bo olajšalo, čutim se Poljaka, saj so mi dali možnost, da ustvarjam, da delam to, kar ljubim. Če te možnosti ne bi imel, bi se ubil. Ko bom Poljak, bodo tudi oni ponosni, da je njihov Poljak nekaj naredil. Ker so mi rešili življenje, jim to dolgujem. Jaz že razmišljam poljsko in se počutim tako, kot ko je Andrzej Wajda dobil oskarja in rekel, da se opravičuje, da mora nagrado prevzeti v jeziku, v katerem misli, ljubi in je."

In koga ljubi Okorn? "Še vedno ljubim in vedno bom ljubil … film. Pri tem nikoli ne bo spremembe."

Komentarjev 3
  • zic 17:13 15.oktober 2013.

    kr srce me boli, ko vidim, kako ljudje s presežki tu nimajo kaj delati. Grozno. in takoj izgubljamo državljane. Mitja želim ti vse naj naj in da ti še naprej uspeva.

  • heavyd 17:02 15.oktober 2013.

    grozno se počutim, da ne bo Slovenc ..ampak ga razumem in podpiram.

  • sweetdogs 13:27 15.oktober 2013.

    Do njega vedno čutim spoštovanje, ker si je upal uresničit svoje sanje... Dal jajca na nakovalo in mu je uspelo. Bravo Mitja!