Preprečite grizenje nohtov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Grizenje nohtov najlaže odpravite, če odkrijete vzrok.
Oglej si celoten članek

Grizenje nohtov je pri otrocih samotolažilno vedenje, povezano s stresom, napetostjo in negotovostjo. Začne se že v zgodnjem otroštvu. Po nekaterih podatkih si nohte grize 30 odstotkov otrok, skoraj polovica otrok pa to počne občasno.

  • Namažite z grenkim lakom. Otrokove nohtke strizite redno in zelo na kratko. V drogeriji kupite poseben lak, ki ima grenak okus in odvrača od grizenja nohtov.
  • Opazujte in zaposlite. Otroka opazujte, kdaj si grize nohte. Če to počne iz dolgočasja, naj bodo njegove roke vedno zaposlene z risanjem, prstnimi lutkami ... V stresnih razmerah otroku ponudite žogo ali kako drugo mehko igračko, ki jo lahko stiska. Pred televizijo naj žveči zvečilko ali korenček. Pred spanjem mu lahko prste prelepite z obliži ali nadenete rokavice.
  • Ne karajte in ne grozite. Otroka ne oštevajte in mu ne grozite s kaznimi, ker si grize nohte. Zaradi občutka krivde si jih bo grizel še bolj. Raje ga spodbudite z nagrado: za vsak dan brez grizenja naj dobi plus, ko jih nabere več, mu kupite želeno igračko. Spodbujajte otrokovo samozavest in ga ne izpostavljajte stresu.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.