Magazin
169 ogledov

Preprečite grizenje nohtov

deklica Shutterstock
Grizenje nohtov najlaže odpravite, če odkrijete vzrok.

Grizenje nohtov je pri otrocih samotolažilno vedenje, povezano s stresom, napetostjo in negotovostjo. Začne se že v zgodnjem otroštvu. Po nekaterih podatkih si nohte grize 30 odstotkov otrok, skoraj polovica otrok pa to počne občasno.

  • Namažite z grenkim lakom. Otrokove nohtke strizite redno in zelo na kratko. V drogeriji kupite poseben lak, ki ima grenak okus in odvrača od grizenja nohtov.
  • Opazujte in zaposlite. Otroka opazujte, kdaj si grize nohte. Če to počne iz dolgočasja, naj bodo njegove roke vedno zaposlene z risanjem, prstnimi lutkami ... V stresnih razmerah otroku ponudite žogo ali kako drugo mehko igračko, ki jo lahko stiska. Pred televizijo naj žveči zvečilko ali korenček. Pred spanjem mu lahko prste prelepite z obliži ali nadenete rokavice.
  • Ne karajte in ne grozite. Otroka ne oštevajte in mu ne grozite s kaznimi, ker si grize nohte. Zaradi občutka krivde si jih bo grizel še bolj. Raje ga spodbudite z nagrado: za vsak dan brez grizenja naj dobi plus, ko jih nabere več, mu kupite želeno igračko. Spodbujajte otrokovo samozavest in ga ne izpostavljajte stresu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.