Preprečite pandemijo raka

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Najboljša preventiva je zdrav način življenja brez kajenja, alkohola in pretiranega izpostavljanja soncu.
Oglej si celoten članek

Čeprav število primerov narašča, rak postaja vse obvladljivejši. V zadnjih dveh desetletjih se je smrtnost zmanjšala za 20 odstotkov in še upada.

Ta teden je minil v znamenju svetovnega dneva raka (4. februar), ob katerem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) predstavila najnovejše podatke o tej bolezni in njeni razširjenosti po svetu. Po napovedih WHO naj bi rak kmalu postal prava pandemična bolezen, saj ocenjujejo, da je bilo predlani diagnosticiranih 14 milijonov novih primerov raka, leta 2032 pa naj bi jih diagnosticirali že 22 milijonov. Toda kot pravijo strokovnjaki, gre na srečo za pandemijo, ki jo je možno v veliki meri omejiti, in to popolnoma naravno in preprosto – z zdravim življenjskim slogom.

Miti ne držijo več

Letošnji svetovni dan raka je posvečen predvsem razbijanju mitov o tej bolezni. Danes namreč ne velja več:

– da se o raku ne govori,

– da se rak pojavi brez simptomov,

– da na nastanek raka ne moremo vplivati,

– da nima vsakdo pravice do učinkovitega zdravljenja.

Družba in medicina sta dandanes namreč tako napredovali, da ta bolezen ni več tabu in v veliko primerih tudi ni neozdravljiva. Več o preventivi in zdravljenju raka lahko preberete na spletni strani Worldcancerday.org.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.