Magazin > Lepota & telo
4 ogledov

Preprečite pandemijo raka

rak dojke Shutterstock
Najboljša preventiva je zdrav način življenja brez kajenja, alkohola in pretiranega izpostavljanja soncu.

Čeprav število primerov narašča, rak postaja vse obvladljivejši. V zadnjih dveh desetletjih se je smrtnost zmanjšala za 20 odstotkov in še upada.

Ta teden je minil v znamenju svetovnega dneva raka (4. februar), ob katerem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) predstavila najnovejše podatke o tej bolezni in njeni razširjenosti po svetu. Po napovedih WHO naj bi rak kmalu postal prava pandemična bolezen, saj ocenjujejo, da je bilo predlani diagnosticiranih 14 milijonov novih primerov raka, leta 2032 pa naj bi jih diagnosticirali že 22 milijonov. Toda kot pravijo strokovnjaki, gre na srečo za pandemijo, ki jo je možno v veliki meri omejiti, in to popolnoma naravno in preprosto – z zdravim življenjskim slogom.

Miti ne držijo več

Letošnji svetovni dan raka je posvečen predvsem razbijanju mitov o tej bolezni. Danes namreč ne velja več:

– da se o raku ne govori,

– da se rak pojavi brez simptomov,

– da na nastanek raka ne moremo vplivati,

– da nima vsakdo pravice do učinkovitega zdravljenja.

Družba in medicina sta dandanes namreč tako napredovali, da ta bolezen ni več tabu in v veliko primerih tudi ni neozdravljiva. Več o preventivi in zdravljenju raka lahko preberete na spletni strani Worldcancerday.org.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.