Preverite svoj HIV-status

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Do sredine oktobra je bilo v Sloveniji na novo odkritih 34 okužb z virusom HIV. Lani je bilo prepoznanih 55 novih primerov okužbe z virusom HIV, kar je največ doslej. Število obolelih strmo narašča predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.
Oglej si celoten članek

Pravilo varne in odgovorne spolnosti je zelo preprosto: ko seksaš z osebo, za katero ne veš, kakšen je njen HIV-status, dosledno in pravilno uporabi kondom in lubrikant. Če želiš spolni odnos brez kondoma, se s svojim spolnim partnerjem predhodno testiraj na HIV. Tako preprosto je,” pravi Mitja Blažič, aktivist za HIV/aids preventivo in vodja današnjega strokovnega posveta na temo naglega povečanja diagnoz okužbe s HIV med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Če se zunaj partnerstva zgodi tvegan, torej nezaščiten spolni odnos s priložnostnim partnerjem, je treba počakati najmanj tri tedne, potem pa opraviti HIV-test. V vmesnem času je nujno pri spolnem odnosu s stalno partnerico/partnerjem uvesti kondom ali se vzdržati od penetrativnih oblik spolnosti,” svetuje Blažič.

Razlogi za širjenje okužb so v zanemarjanju preventive, pomanjkanju sistemske ureditve spolne vzgoje v šolah in zmanjšanem strahu pred boleznijo zaradi napredovanja učinkovitosti zdravljenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:32 6. November 2012.

    In potem si še upajo v javnosti zborovanja organizirati...... !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.