Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Preverite svoj HIV-status

aids, hiv Shutterstock
Do sredine oktobra je bilo v Sloveniji na novo odkritih 34 okužb z virusom HIV. Lani je bilo prepoznanih 55 novih primerov okužbe z virusom HIV, kar je največ doslej. Število obolelih strmo narašča predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Pravilo varne in odgovorne spolnosti je zelo preprosto: ko seksaš z osebo, za katero ne veš, kakšen je njen HIV-status, dosledno in pravilno uporabi kondom in lubrikant. Če želiš spolni odnos brez kondoma, se s svojim spolnim partnerjem predhodno testiraj na HIV. Tako preprosto je,” pravi Mitja Blažič, aktivist za HIV/aids preventivo in vodja današnjega strokovnega posveta na temo naglega povečanja diagnoz okužbe s HIV med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Če se zunaj partnerstva zgodi tvegan, torej nezaščiten spolni odnos s priložnostnim partnerjem, je treba počakati najmanj tri tedne, potem pa opraviti HIV-test. V vmesnem času je nujno pri spolnem odnosu s stalno partnerico/partnerjem uvesti kondom ali se vzdržati od penetrativnih oblik spolnosti,” svetuje Blažič.

Razlogi za širjenje okužb so v zanemarjanju preventive, pomanjkanju sistemske ureditve spolne vzgoje v šolah in zmanjšanem strahu pred boleznijo zaradi napredovanja učinkovitosti zdravljenja.

Komentarjev 1
  • puys 14:32 06.november 2012.

    In potem si še upajo v javnosti zborovanja organizirati...... !