Previdno s koloidnim srebrom

Foto: Shutterstock Zivljenje 01.07.13, ogledalo, zenska, foto: shutterstock
Delovalo naj bi preprečevalno in zdravilno.
Oglej si celoten članek

Koloidno srebro se predvsem v homeopatski medicini uporablja za preprečevanje in zdravljenje najrazličnejših bolezni, poškodb in pri okrevanju po operacijah, a mnenja strokovnjakov o njegovi učinkovitosti in varnosti so deljena. "Koloidno srebro deluje podobno kot sintetični antibiotiki, vendar nima škodljivih stranskih učinkov. V manj kot šestih minutah naj bi toksično delovalo na bakterije," pravi Milena Omerzu iz centra Healthness, a klasična medicinska stroka ima ob tem pomisleke. "Protimikrobni učinek koloidnega srebra je bil žal dokazan le v laboratorijskih pogojih, v živem organizmu (in vivo, kot rečemo), a jim ga ni uspelo dokazati," opozarja Nena Kopčavar Guček, specialistka splošne medicine. "Klasična medicina se mu zaradi nezadostnih znanstvenih dokazov o učinkovitosti in koristnosti ter tudi zaradi stranskih učinkov pogostih alergij, interakcij z zdravili in potencialne toksičnosti ogiba. Kot prehranski dodatek nima nobenega znanstveno dokazanega učinka," pojasnjuje.

Reakcija

Čeprav gre pri koloidnem srebru za zelo razredčeno raztopino, imate lahko z njim težave. "Uživanje koloidnega srebra lahko povzroči argirijo. Gre za stanje, ko se srebro nabira v koži, očeh in notranjih organih," pravi Nena Kopčavar Guček, specialistka splošne medicine. "Koža postane značilno sivo-modrikasto obarvana. Stanje se lahko pojavi tudi pri ljudeh, ki so poklicno izpostavljeni srebru, denimo v industriji, a so raziskovalci dokazali, da je najpogostejše prav pri uživalcih koloidnega srebra," poudarja zdravnica. Če se odločite za uživanje koloidnega srebra, to počnite zmerno ter obenem pozorno spremljajte svojo kožo in ob morebitni spremembi barve obiščite zdravnika.

Sestava

"Koloidno srebro je liofobna koloidna raztopina elementarnega srebra v čisti vodi. Pri pripravi raztopine se delci srebra električno pozitivno nabijejo, zaradi česar se med seboj odbijajo," pojasnjuje Milena Omerzu iz Healthnessa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:01 3. Julij 2013.

    ... pri koncentraciji 30ppm (30 delcev srebra na milijon delcev vode) je manj nevarno od kateregakoli karmacevtskega pripravka, kjer je …

  • 11:50 3. Julij 2013.

    Agriria je mit s katerim strašijo pred uporabo koloidnega srebra.<br />Srebro se je uporabljalo kot antibiotik preden so prišli "poceni" …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.