Magazin > Lepota & telo
1063 ogledov

Previdno s koloidnim srebrom

Zivljenje 01.07.13, ogledalo, zenska, foto: shutterstock Shutterstock
Delovalo naj bi preprečevalno in zdravilno.

Koloidno srebro se predvsem v homeopatski medicini uporablja za preprečevanje in zdravljenje najrazličnejših bolezni, poškodb in pri okrevanju po operacijah, a mnenja strokovnjakov o njegovi učinkovitosti in varnosti so deljena. "Koloidno srebro deluje podobno kot sintetični antibiotiki, vendar nima škodljivih stranskih učinkov. V manj kot šestih minutah naj bi toksično delovalo na bakterije," pravi Milena Omerzu iz centra Healthness, a klasična medicinska stroka ima ob tem pomisleke. "Protimikrobni učinek koloidnega srebra je bil žal dokazan le v laboratorijskih pogojih, v živem organizmu (in vivo, kot rečemo), a jim ga ni uspelo dokazati," opozarja Nena Kopčavar Guček, specialistka splošne medicine. "Klasična medicina se mu zaradi nezadostnih znanstvenih dokazov o učinkovitosti in koristnosti ter tudi zaradi stranskih učinkov pogostih alergij, interakcij z zdravili in potencialne toksičnosti ogiba. Kot prehranski dodatek nima nobenega znanstveno dokazanega učinka," pojasnjuje.

Reakcija

Čeprav gre pri koloidnem srebru za zelo razredčeno raztopino, imate lahko z njim težave. "Uživanje koloidnega srebra lahko povzroči argirijo. Gre za stanje, ko se srebro nabira v koži, očeh in notranjih organih," pravi Nena Kopčavar Guček, specialistka splošne medicine. "Koža postane značilno sivo-modrikasto obarvana. Stanje se lahko pojavi tudi pri ljudeh, ki so poklicno izpostavljeni srebru, denimo v industriji, a so raziskovalci dokazali, da je najpogostejše prav pri uživalcih koloidnega srebra," poudarja zdravnica. Če se odločite za uživanje koloidnega srebra, to počnite zmerno ter obenem pozorno spremljajte svojo kožo in ob morebitni spremembi barve obiščite zdravnika.

Sestava

"Koloidno srebro je liofobna koloidna raztopina elementarnega srebra v čisti vodi. Pri pripravi raztopine se delci srebra električno pozitivno nabijejo, zaradi česar se med seboj odbijajo," pojasnjuje Milena Omerzu iz Healthnessa.

Komentarjev 2
  • jnai 12:01 03.julij 2013.

    ... pri koncentraciji 30ppm (30 delcev srebra na milijon delcev vode) je manj nevarno od kateregakoli karmacevtskega pripravka, kjer je koncentracije merijo v miligramih.

  • jnai 11:50 03.julij 2013.

    Agriria je mit s katerim strašijo pred uporabo koloidnega srebra.Srebro se je uporabljalo kot antibiotik preden so prišli "poceni" farmacevtski antibiotiki. Ker se je razvoj novih antibiotikov praktično ustavil, ker je bolj dobičkonosno za farmacijo razvijati zdravila za kronične ...prikaži več bolezni, je vse več bakterij odpornih na antibiotike. K temu trendu močno prispeva tudi dejstvo, da pridelava mesa uporabi za hitro pridobivanje teže in preprečevanje (ne zdravljenje) infekcij v obupnih razmerah v katerih živijo živali za zakol, trikrat več antibiotikov kot jih zaužijemo ljudje. Prav ste prebrali: trikrat več antibiotikov se porabi za živali kot za ljudi.Znan je en sam primer "smrkca", modrega človeka, ki je priznal, da popije po liter brozge koloidnega srebra dnevno, ki ga vari sam iz navadne vode. To počne že desetletja in edini stranski učinek je obarvanost kože, ki je kozmetična napaka, ne pa zdravstven problem.Koloidno srebro, ki je narejeno kvalitetno v destilirani vodi