Prihaja vrtnarska sezona

Foto: Žurnal24 Še pred dvigom temperatur se sprehodite skozi sadovnjak, da pregledate poškodbe,
Čim prej obrežite in pognojite drevje ter prezračite in pognojite travo. Vrtnarska sezona je namreč tik pred vrati.
Oglej si celoten članek

Čiščenje
"Čeprav so temperature še vedno dokaj nizke, je zdaj idealen čas, da se lotite del na vrtu. Pametno je prehoditi sadovnjake in nasade ter pregledati in odpraviti poškodbe na drevesih in grmovnicah, osvežiti lubje ter prezračiti in pognojiti travo," pove Zlata Ficko, direktorica Vrtnarstva Murska Sobota.

Od 40 do 60 centimetrov je letni prirast enoletnih poganjkov pri sadnem drevju.

V sadovnjakih že zelo živo
Če jeseni niste posadili želenega sadnega drevja, je to dobro storiti čim prej, še pred dvigom temperatur in začetkom pomladi. Le pri drevesih, ki so bila vzgojena v nadzorovanem okolju, je to lahko tudi pozneje. Jeseni posajene drevnine imajo več vlage, zato spomladi odženejo prej, spomladi posajene pa moramo zalivati redneje kot jesenske. Pri tem je pomembno tudi, da ne sadimo preveč na gosto, saj vsaka rastlina potrebuje prostor (svetlobo, vlago). Zdaj pa je pravi čas tudi za obrezovanje sadnega drevja, saj so cvetni brsti že dobro vidni. Pri obrezovanju ne bodite preveč agresivni in režite selektivno.

Poskrbite tudi za trato
Pomembno je tudi, da travo čim prej dobro pregrabite, zgladite krtine in odstranite odmrlo travo. Tako bodo namreč postale vidne poškodbe, ki so nastale pozimi. Če so manjše in je trava zgolj razredčena, jo pognojite in posadite novo, če so poškodbe večje, pa lahko manjkajoče dele prekrijete tudi s travno preprogo. Čeprav je to dražja alternativa klasičnemu sejanju, je po drugi strani že veliko dostopnejša.

Gnojenje sadnega drevja
Pri sadnem drevju je najpomembnejše gnojenje ob sajenju, ki zadošča za več (deset) let. Na povprečno sadiko potrebujemo okoli 1,5 kilograma gnojila, v katerem naj bo čim več fosforja in kalija ter čim manj dušika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.