Magazin
29 ogledov

Prihaja vrtnarska sezona

Še pred dvigom temperatur se sprehodite skozi sadovnjak, da pregledate poškodbe, Žurnal24 main
Čim prej obrežite in pognojite drevje ter prezračite in pognojite travo. Vrtnarska sezona je namreč tik pred vrati.

Čiščenje
"Čeprav so temperature še vedno dokaj nizke, je zdaj idealen čas, da se lotite del na vrtu. Pametno je prehoditi sadovnjake in nasade ter pregledati in odpraviti poškodbe na drevesih in grmovnicah, osvežiti lubje ter prezračiti in pognojiti travo," pove Zlata Ficko, direktorica Vrtnarstva Murska Sobota.

Od 40 do 60 centimetrov je letni prirast enoletnih poganjkov pri sadnem drevju.

V sadovnjakih že zelo živo
Če jeseni niste posadili želenega sadnega drevja, je to dobro storiti čim prej, še pred dvigom temperatur in začetkom pomladi. Le pri drevesih, ki so bila vzgojena v nadzorovanem okolju, je to lahko tudi pozneje. Jeseni posajene drevnine imajo več vlage, zato spomladi odženejo prej, spomladi posajene pa moramo zalivati redneje kot jesenske. Pri tem je pomembno tudi, da ne sadimo preveč na gosto, saj vsaka rastlina potrebuje prostor (svetlobo, vlago). Zdaj pa je pravi čas tudi za obrezovanje sadnega drevja, saj so cvetni brsti že dobro vidni. Pri obrezovanju ne bodite preveč agresivni in režite selektivno.

Poskrbite tudi za trato
Pomembno je tudi, da travo čim prej dobro pregrabite, zgladite krtine in odstranite odmrlo travo. Tako bodo namreč postale vidne poškodbe, ki so nastale pozimi. Če so manjše in je trava zgolj razredčena, jo pognojite in posadite novo, če so poškodbe večje, pa lahko manjkajoče dele prekrijete tudi s travno preprogo. Čeprav je to dražja alternativa klasičnemu sejanju, je po drugi strani že veliko dostopnejša.

Gnojenje sadnega drevja
Pri sadnem drevju je najpomembnejše gnojenje ob sajenju, ki zadošča za več (deset) let. Na povprečno sadiko potrebujemo okoli 1,5 kilograma gnojila, v katerem naj bo čim več fosforja in kalija ter čim manj dušika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.