Prihajajo jagode maqui

Foto: Žurnal24 Jagode maqui so na videz podobne borovnicam. (Foto: Shutterstock)
Znova odkriti sadež vsebuje snovi, ki poskrbijo za zdravje.
Oglej si celoten članek
Že Inki so te jagode poznali in se z njimi zdravili.
Mojca Cepuš, nutricionistka

Na trg z zdravo prehrano je prišlo še eno živilo, ki naj bi vsebovalo veliko zdravilnih učinkovin – jagode maqui. "Te male temnomodre, skoraj črne
jagode so dober vir antioksidantov, delujejo protivnetno in protivirusno,"
pravi nutricionistka Mojca Cepuš.

Iz Južne Amerike. Jagode maqui rastejo v južnem delu Čila, že staroselci pa so jih uporabljali za vračanje moči po porodu ter lajšanje prehladov in težav s prebavo.

Bogata z minerali
Jagode maqui poleg močnih antioksidantov vsebujejo tudi železo, kalcij in polifenole. Zaradi nekoliko grenkega okusa so v sokovih po navadi zmešane z drugimi sadeži. "Danes jih uporabljamo tudi za pomoč pri hujšanju in detoksikaciji," pojasnjuje Cepuševa. Raziskave celo kažejo, da vplivajo na uravnavanje inzulina v krvi, zato bi bile lahko zelo pomembne pri prehrani diabetikov in zdravljenju sladkorne bolezni. Maqui so torej še ena vrsta jagod, ki jo je dobro vključiti v raznovrstno prehrano, nikakor pa ne gre za čudežno zdravilo. Posušene sadeže, kapsule ali sok je možno naročiti prek spleta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.