Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Prihajajo jagode maqui

Jagode maqui so na videz podobne borovnicam. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Znova odkriti sadež vsebuje snovi, ki poskrbijo za zdravje.
Že Inki so te jagode poznali in se z njimi zdravili.
Mojca Cepuš, nutricionistka

Na trg z zdravo prehrano je prišlo še eno živilo, ki naj bi vsebovalo veliko zdravilnih učinkovin – jagode maqui. "Te male temnomodre, skoraj črne
jagode so dober vir antioksidantov, delujejo protivnetno in protivirusno,"
pravi nutricionistka Mojca Cepuš.

Iz Južne Amerike. Jagode maqui rastejo v južnem delu Čila, že staroselci pa so jih uporabljali za vračanje moči po porodu ter lajšanje prehladov in težav s prebavo.

Bogata z minerali
Jagode maqui poleg močnih antioksidantov vsebujejo tudi železo, kalcij in polifenole. Zaradi nekoliko grenkega okusa so v sokovih po navadi zmešane z drugimi sadeži. "Danes jih uporabljamo tudi za pomoč pri hujšanju in detoksikaciji," pojasnjuje Cepuševa. Raziskave celo kažejo, da vplivajo na uravnavanje inzulina v krvi, zato bi bile lahko zelo pomembne pri prehrani diabetikov in zdravljenju sladkorne bolezni. Maqui so torej še ena vrsta jagod, ki jo je dobro vključiti v raznovrstno prehrano, nikakor pa ne gre za čudežno zdravilo. Posušene sadeže, kapsule ali sok je možno naročiti prek spleta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.