Pritožbe: To so izkušnje uporabnika storitev portala Ona-On

Foto: Profimedia
Nad njihovimi storitvami je bil kmalu zelo razočaran.
Oglej si celoten članek

Na nas se je obrnil uporabnik portala Ona-On, ki je želel najti sorodno dušo, a je bil razočaran. Ko se je pred časom prijavil na portal, je kmalu ugotovil, da številne možnosti na omenjenem portalu niso brezplačne. Odločil se je za trimesečni neomejen dostop, za kar je odšel okoli 50 evrov. "Za plačilo sem se odločil, da se izognem omejitvam, koga lahko kontaktiram in koga ne, saj je vse skupaj zelo omejevano. Že samo izpolnjevanje profila je brez plačila omejeno. Vse skupaj se mi zdi tudi zelo seksistično, saj lahko ženske kontaktirajo kogarkoli, moški ne. Prav tako lahko ženske na primer objavijo fotografijo s sončnimi očali, moški ne."

Uporabnik portalu med drugim tudi očita, da je na začetku, pred plačilom uporabe, dobil precej klikov s strani žensk, ki pa po plačilu kar nekako izginejo. "Večina deklet ima stare profile, ali pa jih sploh ni gor. Takoj, ko prideš gor, ti pišejo in ker jim brez plačila ne moreš odgovoriti, pač plačaš, nato pa nenadoma ni več odgovorov."

Zataknilo se je tudi pri vračilu že plačane uporabnine. "Ko sem želel po nekje tednu dni pogodbo prekiniti, so mi odgovorili, da sem poslal že toliko sporočil in porabil sorazmerni delež kuponov, da mi ostane le še približno 6 evrov. A sam se nisem v tem času z nikomer resneje dopisoval in povezal." Uporabniku tudi ni razumljivo, po kakšnih izračunih naj bi mu vrnili zgolj 6 evrov, če je za plačilo za tri mesece neomejene uporabe odštel okoli 50 evrov. "Ona-On ni portal, kot se oglašuje in tudi druge aplikacije za ta namen so bistveno boljše ter povrh vsega še brezplačne," nam še razočarano pove na koncu.

Ker gre po njegovem mnenju preprosto za goljufijo, namerava uporabnik vložiti tudi prijavo na tržni inšpektorat.

Iz omenjnega portala so nam na očitke uporabnika odgovorili sledeče:

Izpolnjevanje profila je za vse uporabnike v celoti brezplačno. Del profila so tudi fotografije, ki jih lahko uporabniki objavijo, ne glede na to, ali so člani ali ne. Profilna fotografija, ki jo uporabnik naloži, mora prikazovati uporabnika tako, da je njegov obraz viden, kar je v interesu vseh, ki uporabljajo servis.

V primeru zadostne vidnosti obraza dovoljujemo objave fotografij tudi s sončnimi očali, ne glede na spol uporabnika, ne le pripadnicam lepšega spola. Vse profilne fotografije morajo biti v skladu s smernicami za objavo, morajo biti ustrezne kakovosti, prikazovati primerno vsebino in ne smejo kršiti avtorskih pravic.

Ona-on.com ne omejuje komunikacije med uporabniki, temveč jo vzpodbuja s ciljem osnovnega poslanstva storitve, da se samski medsebojno spoznajo. Vsi uporabniki, ki imajo članarino in/ali komunikacijske žetone, lahko pišejo komurkoli, čigar profil lahko obiščejo (vsi, razen uporabniki v skritem načinu, zamrznjeni ali izbrisani uporabniki, uporabniki, ki so ga blokirali, in uporabniki napačnega spola).

Prejemniki sporočil imajo prek t.i. kontaktnega filtra možnost nastavljanja, od koga želijo prejemati sporočila v primarni poštni predal (Prejeto). To pomeni, da lahko uporabniki sporočila tistih, ki jim starostno, ali kako drugače (oddaljenost, izobrazba, življenjski stil, razvade, ipd.) ne ustrezajo, preusmerijo v sekundarni poštni predal (Kontaktni Filter), kar je razumljivo, saj vsakdo želi primarno pregledovati sporočila zanje najboljših kandidatov.

Uporabnik navaja, da je pred plačilom članarine prejel "veliko klikov" s strani deklet, ki pa po plačilu "nekako izginejo". Profil uporabnika za nekoga lahko izgine samo v primeru, če "izginuli" začasno zamrzne ali izbriše svoj profil, preide v zasebni (skriti) način uporabe ali najpogosteje - blokira motečega uporabnika.

Kdor pošilja več zaporednih sporočil in ne prejme odgovora, predvsem pa neprimerna ali nevšečna sporočila, bo praviloma blokiran s strani prejemnikov, kar pomeni, da npr. posamezna uporabnica ne želi imeti več opravka z motečim uporabnikom, zato je le-ta po prejeti blokadi z njene strani ne bo več videl na storitvi in bo, samo zanj, torej izginila.

Uporabnik nadalje navaja, da so profili žensk neažurni, ali pa sploh niso online. Na seznamih uporabnic (Dekleta zate) se le-te prikazujejo kronološko, glede na trenutek njihove zadnje prijave v storitev, tako da vsakdo lahko kadarkoli vidi, koliko uporabnikov, ki ustrezajo njihovim iskalnim kriterijem, je pravkar online - v zadnji uri, dveh, treh, dnevu ipd, zato tukaj ne more biti nobenih nejasnosti.

Uporabnik problematizira tudi vračilo članstva po odstopu od storitve. Vsak član lahko v zakonskem roku 14 dni odstopi od storitve ter zahteva vračilo vplačane članarine. Pri vračilu se obračuna sorazmerni delež uporabe, pri čemer je uporabnik upravičen do razlike med zneskom vplačane članarine in višine nadomestila za uporabo storitve v sorazmerju z opravljeno storitvijo do dneva zahteve za odstop. Vračilo članstva se izvede kot navedeno v pogojih uporabe (točka 13.1), pri čemer je za izračun nadomestila za uporabo storitve bistveno število poslanih sporočil in ne trajanje uporabe v okviru zakonsko določenega roka 14 dni, ki je fiksno.

Naše prakse glede nadomestila za uporabo storitve so skladne z zakonodajo in skrbno preverjene s tržno inšpekcijo RS. Nadomestilo za uporabo storitve v osnovi služi preprečevanju zlorabe, kjer posameznik ustvari uporabniški račun, se včlani, pošlje veliko količino sporočil, nato odstopi od pogodbe ter v nedogled ponavlja ta scenarij, z vedno novimi uporabniškimi računi in ponavljajočimi odstopi.

Žalosti nas, da se uporabnik ni odločil izkoristiti trimesečnega članstva na ona-on.com, kot je očitno sprva nameraval. Trije meseci so primerno obdobje za to, da vsakdo naveže stike z obetavnimi kandidati, odide na nekaj zmenkov in poišče pravo osebo zase - v nekaj dneh to pač ne gre, saj je spoznavanje samskih proces, ki praviloma vodi od spletnih pogovorov, prek avdio-video klepeta, do zmenkov v živo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 10:53 9. April 2023.

    Ja to je navadni nateg, ponudbe žensk skoraj da ni. Še tiste ki so, so gor par mesecev, pa niti …

  • 11:52 14. Marec 2023.

    ona-on je pač nateg za denar. ko postane glavni interes denar, se stvari pokvarijo.

  • 10:41 14. Marec 2023.

    Vasilij Vasquez, se popolnoma strinjam s tabo. Ženske imajo brezplačno, ker jih je zelo malo tam in najbrž takoj dobijo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.