Prvi alergeni so že tu

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Februarja je v zraku že prisoten cvetni prah jelše in leske. Kdor je alergičen na cvetni prah leske in jelše, je pogosto alergičen tudi na mandlje, lešnike, češnje, marelice, slive, jabolka, korenje, krompir in paradižnik.
Oglej si celoten članek

Kljub snegu in nizkim temperaturam je te dni v zraku že zaznati cvetni prah jelše in leske (na Primorskem tudi cipresovk), saj so bili topli januarski popoldnevi dovolj, da so se rastline iz zimskega počitka prebudile bolj zgodaj od dolgoletnega povprečja. Cvetnega prahu je v zraku za zdaj razmeroma malo, a po podatkih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) RS je pričakovati večjo obremenitev zraka s cvetnim prahom jelše okoli 12. februarja.

Brez stresa in kemikalij

Poleg izogibanja alergenom, izpiranja nosu in jemanja antihistaminikov je v boju proti alergijam učinkovito čim manj stresno življenje, je pokazala nedavna italijanska raziskava. Pri spremljanju alergikov so namreč raziskovalci odkrili, da se je telo na alergene močneje odzvalo, kadar je bil testiran človek pod stresom, burnejšo reakcijo pa so spodbudile tudi nekatere kemikalije, ki so prisotne v avtomobilskih izpuhih.

Kaotičen vsakdan večjih mest, v katerih je pozimi zrak še posebno onesnažen, je torej za alergike najslabša izbira. Če imate možnost, se mu izogibajte in obenem poskrbite za vsakodnevno sprostitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:12 17. Februar 2013.

    Večina alergij deluje na psihičnem principu oz. zmotnem prepričanju da nekaj tvojemu telesu škodi, zato je seveda treba ljudi opozoriti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.