Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Prvi alergeni so že tu

nahod Shutterstock
Februarja je v zraku že prisoten cvetni prah jelše in leske. Kdor je alergičen na cvetni prah leske in jelše, je pogosto alergičen tudi na mandlje, lešnike, češnje, marelice, slive, jabolka, korenje, krompir in paradižnik.

Kljub snegu in nizkim temperaturam je te dni v zraku že zaznati cvetni prah jelše in leske (na Primorskem tudi cipresovk), saj so bili topli januarski popoldnevi dovolj, da so se rastline iz zimskega počitka prebudile bolj zgodaj od dolgoletnega povprečja. Cvetnega prahu je v zraku za zdaj razmeroma malo, a po podatkih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) RS je pričakovati večjo obremenitev zraka s cvetnim prahom jelše okoli 12. februarja.

Brez stresa in kemikalij

Poleg izogibanja alergenom, izpiranja nosu in jemanja antihistaminikov je v boju proti alergijam učinkovito čim manj stresno življenje, je pokazala nedavna italijanska raziskava. Pri spremljanju alergikov so namreč raziskovalci odkrili, da se je telo na alergene močneje odzvalo, kadar je bil testiran človek pod stresom, burnejšo reakcijo pa so spodbudile tudi nekatere kemikalije, ki so prisotne v avtomobilskih izpuhih.

Kaotičen vsakdan večjih mest, v katerih je pozimi zrak še posebno onesnažen, je torej za alergike najslabša izbira. Če imate možnost, se mu izogibajte in obenem poskrbite za vsakodnevno sprostitev.

Komentarjev 1
  • Stolp 18:12 17.februar 2013.

    Večina alergij deluje na psihičnem principu oz. zmotnem prepričanju da nekaj tvojemu telesu škodi, zato je seveda treba ljudi opozoriti na to, da bodo farmacevtska podjetja lahko služila.Jaz sem imel alergijo na cvetni prah(preteklik ja, imel) in sem ...prikaži več eno sezono čisto pozabil da bi se moral spet začeti solziti, smrkati,... And guess what? Tisto sezono alergije ni bilo!"Kaotičen vsakdan večjih mest, v katerih je pozimi zrak še posebno onesnažen, je torej za alergike najslabša izbira."Pa ravno v mestih je najmanj cvetnega prahu, če že. Jaz sem se moral v alergičnih mesecih(ravno najlepših dveh - maj junij) kar odpovedati izletom v naravo. Seveda pa se je treba zato v nealergičnih mesecih bolj gibati.