Psi razumejo žalost

Foto: Žurnal24 Žalosten. (Foto: Shutterstock)
Vez med psi in lastniki je večja, kot si lahko predstavljamo. Človekov najboljši prijatelj se pogosto lahko odzove na čustvene spremembe in nudi tolažbo, je potrdila raziskava.
Oglej si celoten članek

Raziskava, narejena na univerzi v Portu, je potrdila to, kar lastniki psov vedo že dolgo. "Psi čutijo, kadar je z lastnikom kaj narobe, prepoznavajo čustvene spremembe in bolečino, nudijo tolažbo, v odločilnih trenutkih pa znajo poiskati tudi pomoč," razlaga raziskovalka Karine Silva. Raziskovalci dodajajo, da so psi z razvojem pridobili socialne veščine, ki jih nimajo niti šimpanzi. Žalovanje za umrlim lastnikom je tudi pri psih lahko zelo boleče.

Čustvene vezi med psi in lastniki postajajo vse globlje in obojestranske. Smrt kosmatinca lastnike pogosto prizadene tako močno kot smrt prijatelja ali bližnjega sorodnika, je v raziskavi potrdila četrtina sodelujočih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.