Magazin
57 ogledov

Psi razumejo žalost

Žalosten. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vez med psi in lastniki je večja, kot si lahko predstavljamo. Človekov najboljši prijatelj se pogosto lahko odzove na čustvene spremembe in nudi tolažbo, je potrdila raziskava.

Raziskava, narejena na univerzi v Portu, je potrdila to, kar lastniki psov vedo že dolgo. "Psi čutijo, kadar je z lastnikom kaj narobe, prepoznavajo čustvene spremembe in bolečino, nudijo tolažbo, v odločilnih trenutkih pa znajo poiskati tudi pomoč," razlaga raziskovalka Karine Silva. Raziskovalci dodajajo, da so psi z razvojem pridobili socialne veščine, ki jih nimajo niti šimpanzi. Žalovanje za umrlim lastnikom je tudi pri psih lahko zelo boleče.

Čustvene vezi med psi in lastniki postajajo vse globlje in obojestranske. Smrt kosmatinca lastnike pogosto prizadene tako močno kot smrt prijatelja ali bližnjega sorodnika, je v raziskavi potrdila četrtina sodelujočih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.