Rdeče vino pomaga samo moškim

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Srčno-žilne bolezni. Oboleli morajo povečati koncentracijo koencima Q10, ki je naravna snov.
Oglej si celoten članek

Ljudje, ki uživajo sredozemsko hrano, manj obolevajo za srčno-žilnimi boleznimi. “Pomembno je uživanje rib, in sicer vsaj enkrat na teden,” pravi Nena Kopčavar Guček, specialistka splošne medicine. “Kdor ne mara rib, naj bi nenasičene maščobne kisline zaužil s pripravki,” dodaja. Gre za ribja olja z maščobnimi kislinami omega 3. “Pred jemanjem se kaže natančno pozanimati o čistosti posameznega pripravka in dejanski količini aktivne učinkovine v njem,” opozarja Kopčavar Gučkova. V sredozemski prehrani so pomembni tudi antioksidanti v začimbah in črnem vinu. “Kozarec črnega vina, žal samo pri moških, dokazano znižuje pogostnost srčno-žilnih obolenj,” pravi zdravnica.

Več koencima Q10

Pri srčno-žilnih boleznih številni strokovnjaki priporočajo uživanje koencima Q10,” potrjuje Kopčavar Gučkova. Koencim Q10 telo proizvaja samo, a z leti vse manj; njegovo nastajanje najbolj upada tam, kjer ga je največ – v srčni mišici. Dodatki koencima Q10 nimajo znanih stranskih učinkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.