Reciklirajte učinkovito!

Foto: Žurnal24 Z ločevanjem odpadkov pomagamo naravi in sebi. (Foto: Shutterstock)
Skrb za čisto okolje je vse bolj pomembna, prav vsakdo pa lahko z ozaveščenim vedenjem pripomore, da bo naša narava čim bolj ohranjena in neobremenjena z odpadki.
Oglej si celoten članek

Poznamo štiri načine predelave odpadne embalaže, ki jo lahko predelamo snovno ali energetsko:
recikliranje: predelava odpadne embalaže v material za izdelavo surovin za proizvodnjo nove embalaže;
energetska izraba: odpadna embalaža z visoko kurilno vrednostjo se uporablja kot sredstvo za pridobivanje energije z neposrednim sežiganjem in izkoriščanjem pridobljene toplote;
kompostiranje: način aerobne ali anaerobne predelave odpadne embalaže;
biorazgradnja: predelava biorazgradljivih delov odpadne embalaže, pri kateri nastanejo ogljikov dioksid, biomasa in voda.

Ideje za bolj čisto okolje
Obstajajo materiali, ki se zlahka reciklirajo, mednje pa spadajo: steklo, pločevinke od pijač in živil, papir, baterije in akumulatorji, nekatere vrste plastične embalaže, biološki odpadki. Ločevanje vam bodo olajšali koši za ločeno zbiranje oziroma koš z različnimi predelki. Predstavljamo nekaj preprostih idej za bolj čisto okolje:

  • Ne uporabljajte vrečk za zamrzovanje, ampak posode za zamrzovanje s pokrovom.
  • Namesto sadja v embalaži kupujte razsuto sadje.
  • Kupujte izdelke v embalaži, ki se lahko reciklira. Bodite pozorni, saj je embalažo iz več različnih materialov težko ločiti.
  • Ne nakupujte s plastičnimi vrečkami, ampak raje uporabljajte nakupovalne vrečke za večkratno uporabo ali pa trpežno nakupovalno torbo. Če že kupujete s plastično vrečko, jo uporabite čimvečkrat.
  • Če je le možno, znova uporabite aluminijasto folijo.
  • Razmislite o uporabi drugačnih sveč, s katerimi se spominjate najbližjih. Zaradi odpadnih nagrobnih sveč nastane v Sloveniji vsako leto okoli tri tisoč ton odpadkov. Odpadne nagrobne sveče so večinoma primerne za recikliranje, zato jih ustrezno ločujte. V sekundarne surovine se lahko predelajo vse tri glavne sestavine nagrobne sveče: ohišje iz plastike, ostanek parafina in kovinski pokrov.
  • Uporabljajte baterije, ki jih je mogoče znova polniti.
  • Ne uporabljajte plastičnih kozarcev, ki jih po enkratni uporabi odvržete.
  • Plastenke in pločevinke sploščite s posebno napravo. Aluminijasta pločevinka je zelo primerna za recikliranje, saj lahko aluminij recikliramo znova in znova.
  • Ne reciklirajte mokrih kartonov, ki lahko zamašijo sortirne stroje. Moker karton prej posušite doma, saj lahko v nasprotnem primeru uničite še preostali del suhega papirja.
  • Biološke odpadke takoj odvrzite v koš in čim bolj redno odnašajte na kompost ali v zbiralnik bioloških odpadkov. Seveda ne v plastičnih vrečah. Pokrov koša naj ima gumijasto tesnilo, ki preprečuje uhajanje vonjev.
  • Priporočljivo je, da splaknete steklenice in kozarce, preden jih odnesete na ekološki otok. Marmelado v kozarcu bodo reciklažni stroji sicer oprali, vendar je prav, da se vsi potrudimo po svojih močeh.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.