Magazin
74 ogledov

Reciklirajte učinkovito!

Z ločevanjem odpadkov pomagamo naravi in sebi. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Skrb za čisto okolje je vse bolj pomembna, prav vsakdo pa lahko z ozaveščenim vedenjem pripomore, da bo naša narava čim bolj ohranjena in neobremenjena z odpadki.

Poznamo štiri načine predelave odpadne embalaže, ki jo lahko predelamo snovno ali energetsko:
recikliranje: predelava odpadne embalaže v material za izdelavo surovin za proizvodnjo nove embalaže;
energetska izraba: odpadna embalaža z visoko kurilno vrednostjo se uporablja kot sredstvo za pridobivanje energije z neposrednim sežiganjem in izkoriščanjem pridobljene toplote;
kompostiranje: način aerobne ali anaerobne predelave odpadne embalaže;
biorazgradnja: predelava biorazgradljivih delov odpadne embalaže, pri kateri nastanejo ogljikov dioksid, biomasa in voda.

Ideje za bolj čisto okolje
Obstajajo materiali, ki se zlahka reciklirajo, mednje pa spadajo: steklo, pločevinke od pijač in živil, papir, baterije in akumulatorji, nekatere vrste plastične embalaže, biološki odpadki. Ločevanje vam bodo olajšali koši za ločeno zbiranje oziroma koš z različnimi predelki. Predstavljamo nekaj preprostih idej za bolj čisto okolje:

  • Ne uporabljajte vrečk za zamrzovanje, ampak posode za zamrzovanje s pokrovom.
  • Namesto sadja v embalaži kupujte razsuto sadje.
  • Kupujte izdelke v embalaži, ki se lahko reciklira. Bodite pozorni, saj je embalažo iz več različnih materialov težko ločiti.
  • Ne nakupujte s plastičnimi vrečkami, ampak raje uporabljajte nakupovalne vrečke za večkratno uporabo ali pa trpežno nakupovalno torbo. Če že kupujete s plastično vrečko, jo uporabite čimvečkrat.
  • Če je le možno, znova uporabite aluminijasto folijo.
  • Razmislite o uporabi drugačnih sveč, s katerimi se spominjate najbližjih. Zaradi odpadnih nagrobnih sveč nastane v Sloveniji vsako leto okoli tri tisoč ton odpadkov. Odpadne nagrobne sveče so večinoma primerne za recikliranje, zato jih ustrezno ločujte. V sekundarne surovine se lahko predelajo vse tri glavne sestavine nagrobne sveče: ohišje iz plastike, ostanek parafina in kovinski pokrov.
  • Uporabljajte baterije, ki jih je mogoče znova polniti.
  • Ne uporabljajte plastičnih kozarcev, ki jih po enkratni uporabi odvržete.
  • Plastenke in pločevinke sploščite s posebno napravo. Aluminijasta pločevinka je zelo primerna za recikliranje, saj lahko aluminij recikliramo znova in znova.
  • Ne reciklirajte mokrih kartonov, ki lahko zamašijo sortirne stroje. Moker karton prej posušite doma, saj lahko v nasprotnem primeru uničite še preostali del suhega papirja.
  • Biološke odpadke takoj odvrzite v koš in čim bolj redno odnašajte na kompost ali v zbiralnik bioloških odpadkov. Seveda ne v plastičnih vrečah. Pokrov koša naj ima gumijasto tesnilo, ki preprečuje uhajanje vonjev.
  • Priporočljivo je, da splaknete steklenice in kozarce, preden jih odnesete na ekološki otok. Marmelado v kozarcu bodo reciklažni stroji sicer oprali, vendar je prav, da se vsi potrudimo po svojih močeh.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.