Redkih tumorjev vse več

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nevroendokrini tumor. Ta teden svetovni dan ozaveščanja.
Oglej si celoten članek

Število obolelih za nevroendokrinimi tumorji se je v zadnjih 30 letih povečalo za štirikrat. V najbolj tvegano skupino za to obolenje, ki ga je zelo težko diagnosticirati, spadajo predvsem tisti, ki imajo v družini že zgodovino rakavih obolenj, posamezniki s sladkorno boleznijo in ženske.

Neopazni, a zelo nevarni

Najpogostejši nevroendokrini tumorji so v prebavilih, kjer se jih pojavita kar dve tretjini, medtem ko se preostali delež pojavi v pljučih, majhen odstotek pa tudi v drugih organih,” je na dogodku, ki ga je v sklopu ozaveščanja o nevroendokrinih tumorjih pripravilo Društvo bolnikov z redkimi tumorji GIST-NET, povedala Erika Kovačič Palli s kliničnega oddelka za gastroenterologijo v Ljubljani.

Nevroendokrine tumorje je težko odkriti predvsem zato, ker so simptomi podobni mnogim drugim boleznim. Če simptomi, ki si jih ne znate pojasniti, vztrajajo, raje obiščite zdravnika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.