Magazin > Lepota & telo
52 ogledov

Redkih tumorjev vse več

bolečina Shutterstock
Nevroendokrini tumor. Ta teden svetovni dan ozaveščanja.

Število obolelih za nevroendokrinimi tumorji se je v zadnjih 30 letih povečalo za štirikrat. V najbolj tvegano skupino za to obolenje, ki ga je zelo težko diagnosticirati, spadajo predvsem tisti, ki imajo v družini že zgodovino rakavih obolenj, posamezniki s sladkorno boleznijo in ženske.

Neopazni, a zelo nevarni

Najpogostejši nevroendokrini tumorji so v prebavilih, kjer se jih pojavita kar dve tretjini, medtem ko se preostali delež pojavi v pljučih, majhen odstotek pa tudi v drugih organih,” je na dogodku, ki ga je v sklopu ozaveščanja o nevroendokrinih tumorjih pripravilo Društvo bolnikov z redkimi tumorji GIST-NET, povedala Erika Kovačič Palli s kliničnega oddelka za gastroenterologijo v Ljubljani.

Nevroendokrine tumorje je težko odkriti predvsem zato, ker so simptomi podobni mnogim drugim boleznim. Če simptomi, ki si jih ne znate pojasniti, vztrajajo, raje obiščite zdravnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.