S seksom do boljšega spomina

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nizozemska raziskava je pokazala, da aktivno spolno življenje pripomore k boljšemu spominu v starosti, tudi v poznejših letih.
Oglej si celoten članek

Spolno življenje je s pravim partnerjem zabavno tako za mlade kot tudi za starejše, a kar se tiče spomina, je najbolj koristno za starejše ljudi. Nizozemska raziskava je pokazala, da redni spolni odnosi starejših ljudi pomagajo pri ohranjanju vitalnosti možganov. Bolj ko bodo starejši spolno aktivni, bolj bodo njihovi možgani mladi in pripravljeni na zapletene uganke.

Raziskavo so naredili v raziskovalnem centru v Altrechtu, kjer so k sodelovanju povabili 1700 prostovoljcev, starih med 58 in 98 let. Testirali so njihov spomin in delovanje možganov, ter prišli do zaključka, da imajo tisti, ki so bolj spolno aktivni, bolje razvite možgane.

Podobno raziskavo so pred letom dni naredili tudi v Združenih državah Amerike, vendar na podganah. Ugotovili so, da reden seks pospešuje rast možganskih celic. Nizozemski raziskovalci sklepajo, da se nekaj podobnega dogaja tudi pri ljudeh.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.