S temi lečami boste videli kot Superman

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Dobra novica za slabovidne! Znanstveniki so razvili prototip kontaktnih leč, s katerimi lahko pomanjšate ali povečate predmet.
Oglej si celoten članek

Tako je. Z novimi kontaktnimi lečami boste morda kmalu lahko videli kot Superman. Revolucionarne leče naj bi posameznikom namreč dopuščale možnost povečevanja in pomanjševanja predmetov, s čimer bi dale upanje na tisoče starejšim ljudem po svetu, ki trpijo za slabovidnostjo ali izgubo vida.

Prototipne leče, ki jih je v San Joseju v Kaliforniji predstavilo Ameriško združenje za napredek znanosti, vsebujejo drobne aluminijaste teleskopke, ki v povezavi s posebno oblikovanimi očali omogočajo, da preklopite med normalnim in povečanim pogledom. Navodila za uporabo so preprosta: z mežikom desnega očesa predmet povečate, z mežikom levega pa pomanjšate.

Leče so sprva razvili za ameriško vojsko, in sicer kot izjemno tanke kamere za brezpilotna leala. Znanstveniki so v tem hitro videli priložnost, da s tem pomagajo slabovidnim, zlasti tistim s starostno degeneracijo makule – kadar so svetlobni receprtorji na notranji površini očesa izgubljeni in s tem povzročajo zamegljen vid. "Menimo, da so te leče obetavne za tiste s slabim vidom ali starostno degeneracijo makule,“ je optimističen Eric Tremblay s Švicarskega zveznega inštituta za tehnologijo v Lausannu. "Na tej točki še vedno potekajo raziskave, vendar upamo, da bo to sčasoma postala realna možnost za pomoč slabovidnim."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.