Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

S temi lečami boste videli kot Superman

kontaktne leče Profimedias
Dobra novica za slabovidne! Znanstveniki so razvili prototip kontaktnih leč, s katerimi lahko pomanjšate ali povečate predmet.

Tako je. Z novimi kontaktnimi lečami boste morda kmalu lahko videli kot Superman. Revolucionarne leče naj bi posameznikom namreč dopuščale možnost povečevanja in pomanjševanja predmetov, s čimer bi dale upanje na tisoče starejšim ljudem po svetu, ki trpijo za slabovidnostjo ali izgubo vida.

Prototipne leče, ki jih je v San Joseju v Kaliforniji predstavilo Ameriško združenje za napredek znanosti, vsebujejo drobne aluminijaste teleskopke, ki v povezavi s posebno oblikovanimi očali omogočajo, da preklopite med normalnim in povečanim pogledom. Navodila za uporabo so preprosta: z mežikom desnega očesa predmet povečate, z mežikom levega pa pomanjšate.

Leče so sprva razvili za ameriško vojsko, in sicer kot izjemno tanke kamere za brezpilotna leala. Znanstveniki so v tem hitro videli priložnost, da s tem pomagajo slabovidnim, zlasti tistim s starostno degeneracijo makule – kadar so svetlobni receprtorji na notranji površini očesa izgubljeni in s tem povzročajo zamegljen vid. "Menimo, da so te leče obetavne za tiste s slabim vidom ali starostno degeneracijo makule,“ je optimističen Eric Tremblay s Švicarskega zveznega inštituta za tehnologijo v Lausannu. "Na tej točki še vedno potekajo raziskave, vendar upamo, da bo to sčasoma postala realna možnost za pomoč slabovidnim."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.