S temi navadami uničujemo jetra, čeprav se alkoholu izogibamo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jetra razstrupljajo telo, zato le pazite na ta organ.
Oglej si celoten članek

Jetra uravnavajo presnovo beljakovin, maščob in sladkorja ter tudi hormonov. Med glavne razloge za cirozo jeter spada prekomerno pitje alkohola, malo manj znano pa je, da jetrom lahko škodimo tudi s spodaj naštetimi navadami.

1. Prekomerno uživanje sadja
Že več študij je dokazalo, da fruktoza povzroča zamaščenost jeter, piše Focus. Čeprav gre za manjše študije, izvedene na miših, pa strokovnjaki poudarjajo, da teh rezultatov ne smemo ignorirati.

2. Jemanje zdravil
Zdravila se razgrajujejo v jetrih, zato so na mnogih navodilih za uporabo zdravila med stranskimi učinki navedene tudi morebitne poškodbe jeter. Če ste po zaužitju zdravila izgubili apetit, ste ves čas utrujeni in v zgornjem delu trebuha čutite nelagodje, se posvetujte z zdravnikom.

3. Premalo se gibate
Jetrom škodi tudi prekomerna telesna teža, saj se odvečna maščoba ne nabira le pod kožo, ampak tudi okoli organov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.