Salame črtajte z jedilnika

Foto: Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
Foto: Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
Če uživate klobase, salame, slanino in druge tovrstne mesne izdelke, imate za kar 75 odstotkov več možnosti, da boste zboleli za kakšno izmed resnih bolezni srčnožilnega ali prebavnega 
sistema.
Oglej si celoten članek

To je pokazala nova obsežna evropska raziskava, objavljena v strokovni reviji BMC Medicine. Skupina švicarskih znanstvenikov je kar 13 let spremljala prehranjevalne navade in zdravje kar pol milijona odraslih Evropejcev.

Podatki so razkrili, da je zdravje tistih, ki redno uživajo predvsem rdeče meso, bistveno slabše od zdravja tistih, ki so uživali pusto meso ali so meso uživali le občasno oziroma v majhnih količinah. Najmanj zdravi so bili tisti, ki so uživali predelano meso, ta skupina ljudi pa je tudi umirala bistveno prej od preostalih.

Krivec za to, da so suhe mesnine tako škodljive, je, da imajo zelo veliko maščob, posledično pa tudi visoko energijsko vrednost, kar vodi v čezmerno telesno težo. Vse bolj problematični so tudi dodatki (tako imenovani E-ji), ki so prisotni v veliko predelanih izdelkih, saj se za večino izmed njih še ne ve točno, kakšen vpliv imajo na telo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:54 9. Marec 2013.

    bravo

  • 15:23 9. Marec 2013.

    Imaš prav, najbolj negativno na človeka vpliva stres in tega je v kapitalističnemu sistemu vedno več.

  • 14:06 9. Marec 2013.

    Odvisno katero in kakšno klobaso, se pravi iz katerega oz. kakšnega mesa. Kar žival poje, kre v organizem, več "svinjarije" …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.