Magazin > Lepota & telo
469 ogledov

Salame črtajte z jedilnika

salama -fotografija je simbolična Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
Če uživate klobase, salame, slanino in druge tovrstne mesne izdelke, imate za kar 75 odstotkov več možnosti, da boste zboleli za kakšno izmed resnih bolezni srčnožilnega ali prebavnega 
sistema.

To je pokazala nova obsežna evropska raziskava, objavljena v strokovni reviji BMC Medicine. Skupina švicarskih znanstvenikov je kar 13 let spremljala prehranjevalne navade in zdravje kar pol milijona odraslih Evropejcev.

Podatki so razkrili, da je zdravje tistih, ki redno uživajo predvsem rdeče meso, bistveno slabše od zdravja tistih, ki so uživali pusto meso ali so meso uživali le občasno oziroma v majhnih količinah. Najmanj zdravi so bili tisti, ki so uživali predelano meso, ta skupina ljudi pa je tudi umirala bistveno prej od preostalih.

Krivec za to, da so suhe mesnine tako škodljive, je, da imajo zelo veliko maščob, posledično pa tudi visoko energijsko vrednost, kar vodi v čezmerno telesno težo. Vse bolj problematični so tudi dodatki (tako imenovani E-ji), ki so prisotni v veliko predelanih izdelkih, saj se za večino izmed njih še ne ve točno, kakšen vpliv imajo na telo.

Komentarjev 5
  • Janko Kotnik 15:54 09.marec 2013.

    bravo

  • Izudin 15:23 09.marec 2013.

    Imaš prav, najbolj negativno na človeka vpliva stres in tega je v kapitalističnemu sistemu vedno več.

  • Avatar praufo
    praufo 14:06 09.marec 2013.

    Odvisno katero in kakšno klobaso, se pravi iz katerega oz. kakšnega mesa. Kar žival poje, kre v organizem, več "svinjarije" poje, več jo je v mesu. Ampak če že ne boste pocrkal od mesa, vam bodo pa z lufta natrosl ...prikaži več strupa. Tko je, cilj je samo 500 miljonov prebivalcev, ki bodo sužnji za novo elito, vse ostalo gre.