Sanjska soba za sprostitev

Foto: zavod za usposabljanje janeza levca
Foto: zavod za usposabljanje janeza levca
Otrok. V Zavodu za usposabljanje Janeza Levca od zdaj tudi soba snoezelen.
Oglej si celoten članek

Otroci vedno potrebujejo sprostitev, otroci s posebnimi potrebami pa še toliko bolj, saj jim sproščeno ustvarjalno okolje pomaga pri učenju in razvijanju motoričnih sposobnosti. V Zavodu za usposabljanje Janeza Levca so te dni odprli posebno sobo za sprostitev, ki jo terapevti imenujejo tudi snoezelen, po nizozemski skovanki iz besed snuffelen (raziskovati oziroma vohati) in doezelen (dremati).

Mehkoba in barve

Prostor je opremljen z vodno posteljo (z odejo iz optičnih vlaken), vodnimi stolpi različnih barv in mehkimi blazinami, k pomirjajočemu vzdušju pa veliko prispevata tudi posebna osvetlitev z možnostjo prilagajanja barv in sproščajoča glasbena kulisa. Linije prostora so mehke in brez ostrih robov, na njih pa se predvajajo prelivajoče se videoprojekcije.

V takšnem okolju, ki spodbuja vse čute, lahko terapevt z otroki izvaja različne dejavnosti, ki pripomorejo k razvoju njihovih sposobnosti in s tem tudi njihove samostojnosti.

Tudi po poškodbah glave

Sobe snoezelen so pred desetimi leti razvili na Nizozemskem, od koder so se razširile povsod po svetu, najbolj priljubljene pa so v Nemčiji, kjer jih je več kot tisoč. Pogosto jih uspešno uporabljajo tudi pri okrevanju ljudi s poškodbami glave oziroma možganov.

Uredite otroku kotiček za sproščanjeMultisenzorno sobo si lahko vzamete za zgled in svojemu otroku doma uredite podoben kotiček za sproščanje. Dovolj bo že nekaj vzglavnikov, velika udobna blazina, večbarvne in prijetne luči ter sproščajoča glasba. Otrok lahko kotiček uporablja, kadar je pod stresom, seveda pa je to lahko preprosto tudi prostor sanjarjenja, počitka in ustvarjanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.