Magazin
149 ogledov

Sanjska soba za sprostitev

soba zavod za usposabljanje janeza levca
Otrok. V Zavodu za usposabljanje Janeza Levca od zdaj tudi soba snoezelen.

Otroci vedno potrebujejo sprostitev, otroci s posebnimi potrebami pa še toliko bolj, saj jim sproščeno ustvarjalno okolje pomaga pri učenju in razvijanju motoričnih sposobnosti. V Zavodu za usposabljanje Janeza Levca so te dni odprli posebno sobo za sprostitev, ki jo terapevti imenujejo tudi snoezelen, po nizozemski skovanki iz besed snuffelen (raziskovati oziroma vohati) in doezelen (dremati).

Mehkoba in barve

Prostor je opremljen z vodno posteljo (z odejo iz optičnih vlaken), vodnimi stolpi različnih barv in mehkimi blazinami, k pomirjajočemu vzdušju pa veliko prispevata tudi posebna osvetlitev z možnostjo prilagajanja barv in sproščajoča glasbena kulisa. Linije prostora so mehke in brez ostrih robov, na njih pa se predvajajo prelivajoče se videoprojekcije.

V takšnem okolju, ki spodbuja vse čute, lahko terapevt z otroki izvaja različne dejavnosti, ki pripomorejo k razvoju njihovih sposobnosti in s tem tudi njihove samostojnosti.

Tudi po poškodbah glave

Sobe snoezelen so pred desetimi leti razvili na Nizozemskem, od koder so se razširile povsod po svetu, najbolj priljubljene pa so v Nemčiji, kjer jih je več kot tisoč. Pogosto jih uspešno uporabljajo tudi pri okrevanju ljudi s poškodbami glave oziroma možganov.

Uredite otroku kotiček za sproščanjeMultisenzorno sobo si lahko vzamete za zgled in svojemu otroku doma uredite podoben kotiček za sproščanje. Dovolj bo že nekaj vzglavnikov, velika udobna blazina, večbarvne in prijetne luči ter sproščajoča glasba. Otrok lahko kotiček uporablja, kadar je pod stresom, seveda pa je to lahko preprosto tudi prostor sanjarjenja, počitka in ustvarjanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.