Magazin
463 ogledov

Trije miti, ki napovejo spol otroka

otrok Shutterstock
Če otročička nosite na spodnjem delu trebuha in če je vaš trebuh podoben košarkarski žogi, potem nosite dečka, pravi ena najbolj razširjenih ljudskih modrosti o določanju spola nerojenega otročička. Kako točne so te napovedi?

Mitov o določanju spola še nerojenega otročička je veliko. Vrtijo se okoli jutranje slabosti, položaja spanja, velikosti trebuha, hrane, ki nosečnicam bolj prija, dotaknejo pa se tudi sanj in velikosti dojk. Danes razbijamo tri najbolj razširjene.

Mit: Položaj in velikost trebuha

Če otročička nosite na spodnjem delu trebuha in če je vaš trebuh podoben košarkarski žogi, potem nosite dečka, če pa otročička nosite višje in če je trebuh podoben lubenici, boste rodili deklico, pravi najbolj razširjen mit.

Razlaga: Na položaj otročička v trebuhu vplivata velikost otročička in njegov položaj. Res je, da so dečki praviloma večji in težji od deklic, kar lahko malo vpliva tudi na velikost trebuha, a ne na njegov položaj, pravijo strokovnjaki. Na to, ali otročička nosite višje ali nižje, vpliva predvsem njegov položaj v trebuhu. Če je otročičkov hrbet vzporeden s hrbtom matere, je nosečniški trebuh manjši, če pa otročiček leži vodoravno v položaju z materino hrbtenico, je trebuh nižji in večji.

Mit: Jutranja slabost

Jutranja slabost in bruhanje sta hujša pri tistih, ki pričakujejo deklico.

Razlaga: Mit se opira na dejstvo, da ženske, ki pričakujejo deklico, tako v sebi nosijo dvakrat večjo količino ženskih hormonov, kar naj bi povzročalo nihanje razpoloženja, slabost in bruhanje. Seveda to ne drži. Tako imenovana jutranja slabost in bruhanje, ki pa se lahko pojavljata ves dan, sta posledica povišanih vrednosti hormonov hCG in estrogena. Ker raven obeh hormonov v drugem trimesečju upade, takrat praviloma izgine tudi slabost.

Mit: Težak porod

Če je porod težak in dolg, se bo gotovo rodil deček.

Razlaga: Mit ima med vsemi največ možnosti, da je resničen, pravijo irski strokovnjaki, ki so med letoma 1997 in 2000 spremljali 8.000 porodov, rezultati raziskave pa so bili objavljeni v British Medical Journal. Ugotovili so, da se ženskam, ki imajo za sabo daljši in težji porod, pogosteje rodijo dečki, prav tako naj bi bili pri dečkih pogostejši carski rez in komplikacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.