Semenčic pogosto premalo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Moški naj neplodnost preprečujejo z zdravim življenjskim slogom, saj jo je veliko lažje preprečevati kot uspešno zdraviti.
Oglej si celoten članek

Moške težave s plodnostjo imajo lahko več vzrokov, a pri vseh je treba ukrepati takoj; še bolje pa je delovati preventivno. “Večine moških z zmanjšano tvorbo semenčic ali okvaro njihove funkcije ni mogoče ozdraviti z zdravili,” pravi ginekolog in predstojnik oddelka za reproduktivno medicino mariborskega kliničnega centra Veljko Vlaisavljević.

Najprej odkrijte vzrok

Če menite, da bi lahko imeli težave s plodnostjo, je prvi korak, ki ga morate storiti, obisk zdravnika, ki bo ugotovil, kaj je njen vzrok. “Za to pogosto ni dovolj le enkraten obisk v androloškem laboratoriju, kjer ugotavljajo število in gibljivost semenčic, ampak tudi obisk pri subspecialistu andrologu,  ki se ukvarja z  moško neplodnostjo,” pojasnjuje Vlaisavljević. Po njegovih izkušnjah se vzroki za neplodnost pri moških večinoma skrivajo v manjši koncentraciji semenčic ali njihovi slabši gibljivosti v semenskem izlivu.

Antioksidanti morda rešitev

Pred težavami s plodnostjo se lahko deloma obvarujete z zdravim življenjskim slogom, pomembno vlogo pri preventivi in zdravljenju pa naj bi imeli tudi antioksidanti. “Najučinkovitejša kombinacija antioksidantov in mikroelementov za optimalno funkcijo semenčic še ni dognana, zato je treba poudariti, da do zdaj zbrani podatki ne upravičijo splošne uporabe  antioksidantov kot snovi, ki izboljšajo parametre semenskega izliva pri vseh neplodnih moških, ampak le pri tistih, kjer za to obstaja potrjen vzrok,” poudarja sogovornik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.