Magazin > Lepota & telo
62 ogledov

Semenčic pogosto premalo

spermiji Shutterstock
Moški naj neplodnost preprečujejo z zdravim življenjskim slogom, saj jo je veliko lažje preprečevati kot uspešno zdraviti.

Moške težave s plodnostjo imajo lahko več vzrokov, a pri vseh je treba ukrepati takoj; še bolje pa je delovati preventivno. “Večine moških z zmanjšano tvorbo semenčic ali okvaro njihove funkcije ni mogoče ozdraviti z zdravili,” pravi ginekolog in predstojnik oddelka za reproduktivno medicino mariborskega kliničnega centra Veljko Vlaisavljević.

Najprej odkrijte vzrok

Če menite, da bi lahko imeli težave s plodnostjo, je prvi korak, ki ga morate storiti, obisk zdravnika, ki bo ugotovil, kaj je njen vzrok. “Za to pogosto ni dovolj le enkraten obisk v androloškem laboratoriju, kjer ugotavljajo število in gibljivost semenčic, ampak tudi obisk pri subspecialistu andrologu,  ki se ukvarja z  moško neplodnostjo,” pojasnjuje Vlaisavljević. Po njegovih izkušnjah se vzroki za neplodnost pri moških večinoma skrivajo v manjši koncentraciji semenčic ali njihovi slabši gibljivosti v semenskem izlivu.

Antioksidanti morda rešitev

Pred težavami s plodnostjo se lahko deloma obvarujete z zdravim življenjskim slogom, pomembno vlogo pri preventivi in zdravljenju pa naj bi imeli tudi antioksidanti. “Najučinkovitejša kombinacija antioksidantov in mikroelementov za optimalno funkcijo semenčic še ni dognana, zato je treba poudariti, da do zdaj zbrani podatki ne upravičijo splošne uporabe  antioksidantov kot snovi, ki izboljšajo parametre semenskega izliva pri vseh neplodnih moških, ampak le pri tistih, kjer za to obstaja potrjen vzrok,” poudarja sogovornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice