Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Ne upajo si k zdravniku

ženska, obraz Shutterstock
Luskavico ima pri nas okoli 35 tisoč ljudi. Začutite stisko obolelih in se poučite o njihovi bolezni.

Luskavica je nenevarna in neprenosljiva bolezen, kljub temu pa bolniki zaradi svojega videza na javnih prostorih, kot je bazen, niso zaželeni,” pravi Rok Knafelj iz Društva psoriatikov Slovenije.  Dedna bolezen, katere vzrok ni znan, najpogosteje prizadene komolce, kolena, ledveni predel in nohte. Žarišča so pordela, različno oblikovana in prekrita s srebrno-sivimi luskami.

Ozaveščanje o bolezni

Luskavica je bolezen, ki jo javnost narobe razume, zato društvo psoriatikov oktobra izvaja ozaveščevalno akcijo pod geslom Spregovorimo o luskavici – dotaknimo se bistva. Stisko obolelih lahko ljudje podoživljajo v notranjosti črne kocke, ki jo postavljajo v mestnih središčih. “Ljudje vstopijo v majhen in temen prostor, v katerem lahko občutijo stisko obolelih za luskavico. Hkrati se lahko v notranjosti kocke poučijo o tej bolezni,” razlaga Knafelj.

Obvladovanje bolezni

Veliko bolnikov si zaradi videza ne upa niti k zdravniku, opozarja Knafelj, vendar je zdravljenje nujno. Z zdravili je bolezen mogoče obvladovati.

Komentarjev 1
  • ecco 17:58 18.oktober 2011.

    Moj znanec ima luskavico in simptome uspešno zdravi. 1-2 krat na teden kopel iz soli mortvega morja, linijo Blue cap in to je to. Poleti pa morje in malo sonca.