Magazin > Lepota & telo
73 ogledov

Kava lahko prepreči depresijo

skodelica kave, kava Shutterstock
Zadnje raziskave kažejo, da imajo ženske, ki na dan spijejo dve ali več skodelic kave na dan, manj možnosti, da postanejo depresivne.

Znanstveniki sicer še niso prepričani, zakaj, a menijo, da kava in kofein pozitivno vplivata na možgane, kar naj bi preprečevalo depresijo. Hkrati pa opozarjajo, da za brezkofeinsko kavo to ne velja.

Te ugotovitve je nedavno objavila revija Archives of Internal Medicine, v raziskavo pa so zajeli več kot 50 tisoč ameriških medicinskih sester. Raziskava sicer še ni povsem zaključena, saj se želijo vanjo poglobiti še bolj temeljito. Znanstveniki so ob tem opozorili, da je zato še prezgodaj, da bi ženskam začeli priporočati pitje večjih količin kave za boljše razpoloženje.

Kofein za dobro počutje

So pa zato že pretekle raziskave pokazale, da kava v družbi kofeina pozitivno vpliva na ljudi. Med njimi je tudi univerza Harvard, ki je od leta 1996 do 2006 spremljala zdravje žensk in s pomočjo vprašalnikov redno sledila njihovemu uživanju kave. Izkazalo se je, da so ženske, ki so pile brezkofeinsko kavo, hitreje postale depresivne. Tistim, ki so na dan spile od dve do tri skodelice kave, pa se je možnost depresije v nasprotju s tistimi, ki so spile eno skodelico na teden, zmanjšala za 15 odstotkov. Tiste, ki so na dan spile štiri ali več skodelic, so tveganje zmanjšale za kar 20 odstotkov.

Znanstveniki ob tem še dodajajo, da je med zagrizenimi kofetkarji manj samomorilskih nagnjenj, saj kofein po njihovih besedah krepi boljše počutje in poveča energijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.