Skodelice s karakterjem

Foto: Vesna vogrin Polonapolona Foto: Vesna vogrin Polonapolona Foto: Vesna vogrin Polonapolona Foto: Zlato jabolko Polonapolona Foto: Lora Zver Polonapolona
Za imenom Polonapolona se skriva slovenska ilustratorka, ki se je humorno lotila belih keramičnih skodelic.
Oglej si celoten članek

Zgodba ilustratorke Polone Pačnik se je začela v trgovini z blagom in pohištvom, ko je želela porisati kuhinjske krpe, a se ji je pogled ustavil na belih skodelicah in krožnikih. "Srčni utrip se mi je preselil v konice prstov, dlani so me zasrbele in začutila sem telesno nujo, da s flomastrom nanje nekaj narišem," se spominja.

Od junakov do poetov

Tako so nastale njene prve unikatne, ročno poslikane skodelice, ki jih je kmalu razprodala, in tako je prišlo do znamke Polonapolona oziroma do skodelic, s katerih strmijo stripovski junaki, poeti, umetniki in drugi. "Navdihujejo me resnične osebnosti in junaki, še bolj fino pa mi je, ko jih med risanjem in pisanjem spremenim v svoje – narišem jih s takim karakternim izrazom, kot bi jim ga sama pripisala. V usta jim položim besedno igro, ki se navezuje na njihovo delo. Pri motivu Franceta Prešerna mi je to še posebno uspelo, saj je pri njem napisano: Kumrni časi, volja prešerna". Njene skodelice poleg Prešerna tako krasijo Karl May, Ivan Cankar, kraljica Viktorija, Nikola Tesla, Shakesperov Othello, Clint Eastwood in še kdo.

Kmalu še krožniki

Junakov, ki si jih želi na svojih skodelicah, ne bo zmanjkalo. "Trenutno meljem teto Pehto in botra Bedanca, Darth Vader mi je simpatičen, prav tako Hercule Poirot, Frida Kahlo, Charles Darwin, Cankarjeva mati, Virginia Woolf, Primož Trubar ... Še dobro, da mi jih ni treba našteti pet," v smehu pravi umetnica, ki jo mikajo tudi krožniki z narisanimi knjižnimi/filmskimi prizori.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.