Magazin
215 ogledov

Skodelice s karakterjem

Polonapolona
1/5
Zlato jabolko
Za imenom Polonapolona se skriva slovenska ilustratorka, ki se je humorno lotila belih keramičnih skodelic.

Zgodba ilustratorke Polone Pačnik se je začela v trgovini z blagom in pohištvom, ko je želela porisati kuhinjske krpe, a se ji je pogled ustavil na belih skodelicah in krožnikih. "Srčni utrip se mi je preselil v konice prstov, dlani so me zasrbele in začutila sem telesno nujo, da s flomastrom nanje nekaj narišem," se spominja.

Od junakov do poetov

Tako so nastale njene prve unikatne, ročno poslikane skodelice, ki jih je kmalu razprodala, in tako je prišlo do znamke Polonapolona oziroma do skodelic, s katerih strmijo stripovski junaki, poeti, umetniki in drugi. "Navdihujejo me resnične osebnosti in junaki, še bolj fino pa mi je, ko jih med risanjem in pisanjem spremenim v svoje – narišem jih s takim karakternim izrazom, kot bi jim ga sama pripisala. V usta jim položim besedno igro, ki se navezuje na njihovo delo. Pri motivu Franceta Prešerna mi je to še posebno uspelo, saj je pri njem napisano: Kumrni časi, volja prešerna". Njene skodelice poleg Prešerna tako krasijo Karl May, Ivan Cankar, kraljica Viktorija, Nikola Tesla, Shakesperov Othello, Clint Eastwood in še kdo.

Kmalu še krožniki

Junakov, ki si jih želi na svojih skodelicah, ne bo zmanjkalo. "Trenutno meljem teto Pehto in botra Bedanca, Darth Vader mi je simpatičen, prav tako Hercule Poirot, Frida Kahlo, Charles Darwin, Cankarjeva mati, Virginia Woolf, Primož Trubar ... Še dobro, da mi jih ni treba našteti pet," v smehu pravi umetnica, ki jo mikajo tudi krožniki z narisanimi knjižnimi/filmskimi prizori.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.