Slovenski najstniki so predebeli

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenski najstniki se uvrščajo na vrh lestvice predebelih mladostnikov, kaže raziskava Svetovne zdravstvene organizacije o determinantah zdravja in dobrega počutja med najstniki.
Oglej si celoten članek

V poročilo so vključene raziskave iz 39 držav Evrope in Severne Amerike. "Pri 11- in 15-letnikih je Slovenija na tretjem, pri 13-letnikih pa na četrtem mestu, takoj za Nemčijo, Luksemburgom in Poljsko," razlaga Helena Jeriček Klanšček z inštituta za varovanje zdravja. Kljub temu med slovenskimi najstniki v primerjavi s tujimi diete za zmanjšanje teže niso zelo razširjene.

Največ sladkanih pijač

Slovenski 15-letniki med vsemi popijejo največ sladkanih pijač, med prvimi na lestvici pa so tudi 11- in 13-letniki. "Razveseljivo pa je, da je razen pri 15-letnikih odstotek tistih, ki redno uživajo sadje, v Sloveniji nad povprečjem," pravi Jeriček Klanščkova.

Alkohol nad povprečjem

Glede kajenja slovenski mladostniki ne izstopajo; glede na delež rednih mlajših kadilcev so pod povprečjem. Drugače pa je, ko gre za alkohol. Petnajstletniki so pri rednem pitju alkohola in vsaj dvakratni opitosti nad povprečjem, 11- in 13-letniki pa nekje na sredi lestvice.

Sošolci so prijazni in radi pomagajo

Sami. Slovenski mladostniki imajo v povprečju manj dobrih prijateljev, se manj družijo in redkeje komunicirajo z njimi kot vrstniki iz drugih držav. Zelo veliko mladostnikov je zelo obremenjenih s šolo, kljub temu pa so slovenski mladostniki  na zadnjem mestu glede na redno doživljanje psihosomatskih simptomov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.