Magazin
43 ogledov

Slovenski najstniki so predebeli

najstnica Žurnal24 main
Slovenski najstniki se uvrščajo na vrh lestvice predebelih mladostnikov, kaže raziskava Svetovne zdravstvene organizacije o determinantah zdravja in dobrega počutja med najstniki.

V poročilo so vključene raziskave iz 39 držav Evrope in Severne Amerike. "Pri 11- in 15-letnikih je Slovenija na tretjem, pri 13-letnikih pa na četrtem mestu, takoj za Nemčijo, Luksemburgom in Poljsko," razlaga Helena Jeriček Klanšček z inštituta za varovanje zdravja. Kljub temu med slovenskimi najstniki v primerjavi s tujimi diete za zmanjšanje teže niso zelo razširjene.

Največ sladkanih pijač

Slovenski 15-letniki med vsemi popijejo največ sladkanih pijač, med prvimi na lestvici pa so tudi 11- in 13-letniki. "Razveseljivo pa je, da je razen pri 15-letnikih odstotek tistih, ki redno uživajo sadje, v Sloveniji nad povprečjem," pravi Jeriček Klanščkova.

Alkohol nad povprečjem

Glede kajenja slovenski mladostniki ne izstopajo; glede na delež rednih mlajših kadilcev so pod povprečjem. Drugače pa je, ko gre za alkohol. Petnajstletniki so pri rednem pitju alkohola in vsaj dvakratni opitosti nad povprečjem, 11- in 13-letniki pa nekje na sredi lestvice.

Sošolci so prijazni in radi pomagajo

Sami. Slovenski mladostniki imajo v povprečju manj dobrih prijateljev, se manj družijo in redkeje komunicirajo z njimi kot vrstniki iz drugih držav. Zelo veliko mladostnikov je zelo obremenjenih s šolo, kljub temu pa so slovenski mladostniki  na zadnjem mestu glede na redno doživljanje psihosomatskih simptomov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.